top of page

''The pursuit of happyness'' (2006): Κυνηγώντας διαρκώς την ευτυχία!


Πρόσφατα είχα μια συζήτηση για την ευτυχία. Για εκείνη την κατάσταση που μας κάνει να νιώθουμε πληρότητα, ηρεμία, ψυχική γαλήνη, χαρά.

Αυτό που πρέπει, σίγουρα, να θυμομάστε είναι οτι η ευτυχία δε κρύβεται στα εκατομμύρια, στους πολλούς συντρόφους σε προσπάθειες επιβεβαίωσης. Η ευτυχία κρύβεται μέσα μας, όσο τετριμμένο και αν ακούγεται αυτό. Αν δε τα έχουμε βρει με τον εαυτό μας όσα λεφτά και να μας έρθουν, όση δόξα και αν αποκτήσουμε, πάλι θα νιώθουμε ένα κενό.

Για τον καθένα ο ορισμός της ευτυχίας διαφέρει. Για άλλους ευτυχία σημαίνει επαγγελματική ανέλιξη, για άλλους άμετρος πλουτισμός, για άλλους δόξα και φήμη, για άλλους ένας μεγάλος έρωτας. Το θέμα είναι να βρεις αυτό που θα σε κάνει ευτυχισμένο. Αυτό αναζητάμε όλοι. Προσωπικά, πιάνω τον εαυτό μου ευτυχισμένο με λίγα πράγματα αλλά τόσο αναγκαία που ακόμα και εμείς οι ίδιοι ξεχνάμε κάθε τόσο λόγω των υποχρεώσεων και της ρουτίνας.

Ο Will Smith, λοιπόν, έρχεται στο The Pursuit of Happyness να μας τα υπενθυμίσει. Παλεύει κάτω από αντίξοες συνθήκες για ένα καλύτερο μέλλον για αυτόν και τον γιο του. Μένει άστεγος, απένταρος, η γυναίκα του τον παρατάει. Κι όμως, εκείνος δε το βάζει κάτω. Δεν αφήνει τις δυσκολίες να τον αποθαρρύνουν. Ίσα ίσα οι συνθήκες τον κάνουν δυνατότερο. Του δίνουν ακόμα ισχυρότερους λόγους για να παλέψει. Και, τελικά, τα καταφέρνει.

Η ταινία στην ουσία της μας υπογραμμίζει την αλήθεια που πρέπει όλοι να κάνουμε τρόπο ζωής μας: Να κάνουμε πάντα αυτό που θέλουμε, αυτό που θεωρούμε κάθε φορά ότι θα μας οδηγήσει στον στόχο μας, στην ευτυχία. Να παλεύουμε για τα όνειρά μας. Να μην το βάζουμε κάτω. Να μην αποκαρδιωνόμαστε με την πρώτη δυσκολία. Γιατί αυτό, τελικά, σημαίνει να ζεις. Να αγωνίζεσαι κάθε μέρα για την ευτυχία σου. Γιατί, εν τέλει, τη σημασία έχει πως γράφεται σαν λέξη? Το νόημα της μας ενδιαφέρει. Αυτό που όλοι κυνηγάμε και όταν το πιάνουμε πρέπει να καταβάλλουμε προσπάθεια για να το κρατήσουμε.

Η αλήθεια είναι μία: Όταν θέλεις κάτι αργά ή γρήγορα, με ή χωρίς εμπόδια, θα το καταφέρεις. Και όχι γιατί το σύμπαν συνωμότησε, αλλά γιατί εσύ ο ίδιος με τις προσπάθειές σου, με την επιμονή και τη πίστη στον εαυτό σου και τις δυνατότητές σου απλά δε του έδωσες άλλη επιλογή από το να συμβεί. Για αυτό: Θες κάτι? Πήγαινε πάρτο!

ΥΓ: Το συγκεκριμένο post το αφιερώνω σε κάποιον που βρίσκεται σε κάποιο μέρος του πλανήτη κυνηγώντας τη δική του ευτυχία.


 RECENT POSTS: 
bottom of page