top of page

''Vivir es facil con los ojos cerrados'' (2013)


Μία απλοική φαινομενικά ταινία που, όμως, αναδείχτηκε στη καλύτερη ισπανική ταινία της χρονιάς για το 2013 σαρώνοντας τα βραβεία Goya. Το σενάριο του David Trueba (o οποίος υπογράφει και τη σκηνοθετική προσέγγιση) είναι ευφυέστατο. Η πλοκή προσεγγίζει την επιλογή ενός Ισπανού καθηγητή αγγλικών να ταξιδέψει από το Αλμπαθέτε μέχρι την Αλμερία της Ανδαλουσίας με μόνο στόχο να μιλήσει στον Τζον Λένον προσωπικά - ο οποίος βρισκόταν εκεί για τα γυρίσματα του φιλμ ''Πώς κέρδισα τον πόλεμο'' του Ρίτσαρντ Λέστερ- και να του ζητήσει να προσθέσει τους στίχους των τραγουδιών του στο οπισθόφυλλο του δίσκου. Στο δρόμο του θα συναντήσει μία νεαρή κοπέλα που προσπαθεί να ξεφύγει από την κατακραυγή του κόσμου λόγω ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, καθώς επίσης, και έναν 16χρονο ο οποίος με το να φύγει από το σπίτι του για λίγο καιρό επαναστατεί κόντρα στον καταπιεστικό και σκληροπυρηνικό πατέρα του.

Πιο συγκεκριμένα, το Vivir es facil con los ojos cerrados είναι ένα feelgood road movie με νοσταλγικό και αισιόδοξο τόνο, προβάλλοντας από τη μία τη φτωχή πλευρά της Ισπανίας του 1966 βουτηγμένη στην αγραμματοσύνη και τη προκατάληψη (εξ ου και το ''ojos cerrados=μάτια κλειστά'') και από την άλλη την απόλυτα ουσιώδη και καταλυτική επίδραση της ανθρώπινης επαφής στη ζωή και την πορεία των ανθρώπων. Τρεις διαφορετικοί μεταξύ τους άνθρωποι συναντιούνται τυχαία, περνάνε δυο ημέρες μαζί σα να γνωρίζονταν χρόνια και ο ένας καταφέρνει κατά κάποιον τρόπο να αλλάξει τη ζωή του άλλου.

Τέλος, η ταινία ισορροπώντας ανάμεσα στο προσωπικό και το ιστορικό δράμα προκρίνει μια καλόκαρδη προσέγγιση, δίνοντας έμφαση στην αξία του ανθρώπου και εμπνέοντας τους θεατές να ζήσουν ξεπερνώντας τους φόβους τους. Γιατί, στη τελική, τι έχουν να χάσουν?


 RECENT POSTS: 
bottom of page