top of page

Citizenfour (2014): Η Αλήθεια του Edward Snowden


Ιούνιος του 2013. Το σκάνδαλο αναφορικά με τη χρυσή εποχή της τεχνολογίας την οποία και διανύουμε ξεσπάει. Το κοινό μυστικό που όλοι λίγο πολύ υποψιαζόμασταν αποκτάει μεγάλες διαστάσεις και βλέπει το φως της δημοσιότητας. Σε συνεργασία με τον δημοσιογράφο της Guardian, Glenn Greenwald, και τη σκηνοθέτη, Laura Poitras, ο Edward Snowden πρώην σύμβουλος της NSA, της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας των ΗΠΑ, προχωράει σε αποκάλυψεις σχετικά με τις υποκλοπές κλήσεων, mails, ηλεκτρονικών συνομιλιών αμερικανών - και όχι μόνο- πολιτών σε μία προσπάθεια να ενημερώσει, όπως ο ίδιος ισχυρίστηκε, ''το κοινό ως προς το τι συμβαίνει στο όνομα του και τι εναντίον του''. Έκτοτε, μια σειρά αλληλοκατηγοριών, απειλές εναντίον αγαπημένων του προσώπων, εικονικές δίκες και τον ίδιο να αναζητά πολιτικό άσυλο σε διάφορες χώρες, ακολούθησαν τις αποκαλύψεις του. Σήμερα βρίσκεται σε ασφαλή τοποθεσία στην Βενεζουέλα κατόπιν απόφασης της κυβέρνησης της χώρας να του χορηγηθεί ''ανθρωπιστικό άσυλο''.

Το Citizenfour - που αποτελεί το κωδικοποιημένο όνομα του Snowden κατά τη διάρκεια των κρυπτογραφημένων ηλεκτρονικών επαφών του με τους Poitras και Greenwald- φανερώνει για πρώτη φορά το αληθινό πρόσωπο του περιβόητου Edward Snowden καθώς και το ιστορικό-παρασκήνιο πίσω από το σκάνδαλο που σχετίστηκε με το όνομά του. Όλες οι συνομιλίες των πρωταγωνιστών καταγράφονται στη κάμερα. Το ντοκυμαντέρ αποκτάει κινηματογραφική αξία, κερδίζει το Όσκαρ Καλύτερου Ντοκυμαντέρ για το 2015 και παρουσιάζει τον Snowden σαν το παιδί της διπλανής πόρτας, προκαλώντας έντονη συμπάθεια ως προς το πρόσωπό του. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαία η κριτική των New York Times: ''Το Citizenfour αποτελεί τη ζωντανή εικόνα για τη σύγκρουση ανάμεσα στο άτομο και το κράτος''.

Προσωπικά είναι αλήθεια κατέβαλα μεγάλη προσπάθεια να μη προκαταβάλω κανέναν παραθέτοντας την άποψη μου επί του θέματος. Θα αρκεστώ μόνο στα λόγια του Ladar Levison (ιδρυτή της υπηρεσίας email Lavabit) τα οποία μεταφέρω αυτούσια, όπως ακριβώς ακούγονται και στη ταινία: ''Τι καλό είναι το δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου, αν δεν προστατεύεται?'' Τα συμπεράσματα δικά σας.


 RECENT POSTS: 
bottom of page