top of page

Έμφυτο ταλέντο ~ Κριτική για ''Έμφυτο Ελάττωμα''


Στην Αμερική του 1970 ένας χίπης ιδιωτικός ντεντέκτιβ αναλαμβάνει να ερευνήσει μία υπόθεση εξαφάνισης. Η φαινομενικά απλή πλοκή καταλήγει σε ένα σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες στη πορεία του έργου, που αποτελεί κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος του Τόμας Πίντσον.

Ψυχεδελικός, ιδιαίτερος, αστείος σε ορισμένα σημεία θα χαρακτηριζόταν ο τρόπος που ο Πολ Τόμας άντερσον διάλεξε για να αποτυπώσει την ιστορία που λαμβάνει χώρα στο μεταίχμιο της απόλυτης ανεμελιάς και του απατηλού ονείρου με τη συνειδητοποίηση της πλάνης και της τελικής πραγματικότητας. Πολλοί χαρακτήρες εμφανλιζονται σε διαφορετικές στιγμές της ταινίας δίνοντας στοιχεία για τη λύση του μυστηρίου που για πολλούς παραμένει ως έχει και μετά το τέλος της ταινίας. Άλλωστε, όπως και ο βασικός πρωταγωνιστής Χοακίν Φοίνιξ παραδέχτηκε: ''Η ταινία εξαρτάται κυρίως από το πώς τη ''διαβάζει'' κάθε θεατής ξεχωριστά. Πρόκειται για μια εμπειρία'' (απόσπασμα συνέντευξης στον Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο). Και όντως όλη η ταινία βασίζεται στη πραγμάτωση αυτής της εμπειρίας. Ο Άντερσον επικεντρώνεται στους χαρακτήρες που την καθορίζουν ή παίζουν καταλυτικό ρόλο στη πλοκή τοποθετώντας στο περιθώριο τους δευτερευούσης σημασίας χαρακτήρες επιλέγοντας ακόμα και να μη φανούν ούτε καν τα πρόσωπά τους κατά τη διάρκεια της ταινίας.

Η στενά συνυφασμένη με την επιτυχία μιας ταινίας μουσική φυσικά και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι και του ''Έμφυτου Ελλαττώματος''. Απόλυτα εναρμονισμένη με το χρόνο, το χώρο, τη πλοκή, ακόμα και τους χαρακτήρες, μεταφέρει στον θεατή το κλίμα εκείνης της τόσο ελκυστικής αλλά και καταστροφικής για πολλούς εποχής.

Εννοείται πως αυτός που για άλλη μια φορά κυριολεκτικά κλέβει τη παράσταση δεν είναι άλλος από τον αντισυμβατικό και δύο φορές προτεινόμενο για Όσκαρ Χοακίν Φοίνιξ. Ο σανδαλιοφόρος Ντοκ εμφανίζεται να αιωρείται ανάμεσα στην ανεμελιά και τη παράνοια. Έρχεται αντιμέτωπος με μία χαοτική κατάσταση, περίπλοκη και μπερδεμένη στην οποία όμως ο ίδιος παραμένει ένας απλός εξερευνητής, αναλλοίωτος, που δε διστάζει να δοκιμάσει νέους πειρασμούς αλλά και να βαδίσει σε πιο ανορθόδοξα μονοπάτια προκειμένου να βρει μία έξοδο στο λαβύρινθο που έχει κληθεί να αντιμετωπίσει.

Θολό, μυστήριο, γοητευτικό αλλά και έντονο το ''Έμφυτο Ελάττωμα'' είναι εδώ για να σπαζοκεφαλιάσει όλους όσους τους αρέσουν τα δύσκολα.


 RECENT POSTS: 
bottom of page